Річковий окунь, відомий також під назвою звичайний окунь, належить до роду прісноводних окунів і сімейства окуневих. Представники загону окунеподібних набули дуже широкого поширення в прісних водоймах нашої планети. Як правило, середня довжина дорослого річкового окуня в природних умовах не перевищує 45-50 см, за маси тіла 2,0-2,1 кг. Окунів покриває щільна дрібна ктеноїдна луска. Річковим окунем використовується досить агресивний спосіб полювання, що передбачає дуже активне переслідування своєї жертви з частим вискакуванням навіть на водну поверхню. Середня тривалість життя річкового окуня до 15 років, але деякі екземпляри доживають до 25 років. Нереститься окунь дуже рано. Це друга, після щуки, риба за термінами розвитку ікромета. Підростаючи до розміру 13-15 см, молодь окуня починає долучатися до хижацтва. У цей період набуває руху окуневий канібалізм. Саме на цьому етапі починається розподіл на "трав'янок" і "морських" (глибинних). Перша міграція на глибину і до берега ставить свою крапку. Що стосується великих окунів, то з'їсти личинки бабки вони не погребують. Однак, прогодувати своє зростаюче тіло на комарах їм не судилося, їм необхідний нормальний повноцінний корм: риба, раки, жаби.