Морський гребінець - головоногий молюск, що належить до сімейства Морські молюски із загону Оstreоida, класу Двостворчасті. У Світовому океані морські гребінці широко поширені, вони мешкають на донному ґрунті на різних глибинах, зокрема, знайдені на глибині вісім кілометрів. Молюск прикріплюється до раковини за допомогою біссусів, розташованих на єдиній нозі. Особливістю морських гребінців є наявність до 100 маленьких оченят. Бачать вони на невелику відстань, але достатню, щоб відреагувати на наближення головного ворога - морської зірки. Ще одна особливість - уміння плавати, закриваючи та відкриваючи стулки раковини. Гребінці належать до тварин-фільтраторів. Вони харчуються найдрібнішими частинками, пропускаючи морську воду через прочинені створки.
Це дієтичний, низькокалорійний і делікатесний морепродукт з унікальним набором корисних речовин. До нього входять: полівітамінний комплекс, легкозасвоювані білки, поліненасичені омега-кислоти, мінеральні речовини, в т.ч. йод, кальцій тощо. М'ясо молюска має дуже цікавий смак, що дещо нагадує краба: ніжний, трохи солодкуватий, тому він чудово поєднується з безліччю інших продуктів.
Французькою гребінці називаються coquilles Saint Jacques, тобто в дослівному перекладі "мушлі святого Якова". Історія дуже проста: поломники до мощів святого Якова по дорозі харчувалися виключно такими молюсками, ось і все.