Восьминіг - це придонний головоногий молюск, який мешкає в океані на великих глибинах і на поверхні океану не живе. Він морський хижак, харчується рибою, креветками та іншими молюсками. Дорослий восьминіг досягає розмірів теляти або навіть корови. У цих тварин цілих три серця, а кров блакитна! На м'яких ґрунтах восьминоги зариваються в пісок, звідки стирчить тільки пара допитливих очей. Переляканий восьминіг блідне, а розгніваний червоніє і навіть чорніє. Вони виявляють непохитну волю до життя і чинять опір до останнього: кусаються, намагаються перегризти сітки, вміють мімікрувати до останнього подиху (відомий випадок, коли восьминіг, витягнутий з води, відтворив на своєму тілі... рядки з газети, на якій лежав!) У разі небезпеки восьминоги здатні відкидати щупальце, як ящірка відкидає хвіст. Але всі ці способи захисту ніщо в порівнянні з "чорнильною бомбою". Восьминіг, що відпливає, випускає темно забарвлену рідину зі свого мішка, яка дезорієнтує противника і впливає на нервові рецептори. Восьминоги є найінтелектуальнішими серед усіх безхребетних тварин, легко піддаються дресируванню, здатні розрізняти форми і розміри предметів, добре запам'ятовують розташування об'єктів у просторі. Восьминоги прив'язуються до тих людей, які їх годують, і з часом можуть стати зовсім домашніми.
Дитинчата восьминога самостійно пристосовані до життя в океані, коли досягають розміру з жіночу долоньку, таких бебі-восьминогів можна виловлювати. Добувають молодняк у Південно-Східній Азії, Далекому Сході, Середземномор'ї, Марокко та Тунісі. Їхнє м'ясо дуже цінне для дієтичного білкового харчування людини і не містить ще накопичених за життя солей важких металів або продуктів біорозпаду. Виростити і розмножити восьминогів у неволі неможливо - це дуже дикий морський мешканець, який у неволі не виживе. М'ясо восьминога насичене білком, містить мінімум жирів, вітамін B12, йод, кобальт, цинк, селен.