Помірна / 2-4 кг
Кета належить до роду тихоокеанських лососів, мешкає у водах північної частини Тихого океану, Охотського і Берингового морів, у прибережних водах Північної Америки. Під час нересту зовнішність кети кардинально змінюється - тіло стає вищим і ширшим, формується горб. Щелепи подовжуються і загинаються, на них з'являються великі зуби. Сріблясте забарвлення змінюється на жовто-буре, оливкове і зеленувате. Кета завжди мігрує для розмноження в річку, де з'явилася з ікри, і намагається знайти рідне нерестовище. Відразу ж після виходу з гнізда зграйки молодняка кети починають неспішно скочуватися вниз за течією. Випливши в море, вони розташовуються в прибережній зоні, підбираючи собі затишні ділянки з великою кількістю дрібного живого корму.